Maison Rosa Alba

In het jaar 2009 is door Prema Rotermundt en Wouter van Meekeren het initiatief genomen tot het opzetten van een leef-/woongemeenschap in Frankrijk op ecologische basis, dat tegelijkertijd een spiritueel/educatief vakantie- en cursussencentrum zou gaan worden (met minicampinkje). Inmiddels is het pand, dat zij op het oog hadden, aangekocht in augustus 2010 en zijn de plannen vergevorderd. Het project heeft de naam ‘Maison Rosa Alba’ gekregen. Voorlopig moet er nog heel veel werk gebeuren, niet alleen aan het huis, maar ook in de tuin. Het omliggende terrein omvat namelijk niet alleen een siertuin, maar ook de mogelijkheid tot het aanleggen van een moestuin en een boomgaard.
Medefinanciers zijn in verband met de verbouwing en de aanleg van de tuinen nog steeds zeer welkom.
Iedereen wordt van harte uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen of een handje mee te helpen (tuin, huis schilderen, ideeën aandragen enzovoort).

Het huis Maison Rosa Alba bevindt zich in Sarrey, een klein dorpje in de Haute-Marne, niet ver van de plek waar Prema jarenlang gewoond heeft. Voor wie dat wat zegt: het ligt vlakbij Montigny-le-Roy en Langres, aan de Route du Soleil.

Hieronder volgen wat foto’s. Kijk onderaan voor het vervolg van het verhaal over Maison Rosa Alba.

Rosa Alba - de voorgevel

De voorgevel van Maison Rosa Alba
Meer zien? Klik hieronder op een miniatuurtje.

De voorgevel
De voorgevel

De voortuin
De voortuin

De kopse kant
De kopse kant

De kopse kant
De kopse kant

De straat
De straat

Het dorp
Het dorp

De achtertuin
De achtertuin


De achtertuin
De achtertuin
 

In het centrum kunnen mensen in harmonie met de natuur samenleven en -werken, en ruimte bieden aan gasten die voor kortere of langere tijd rust zoeken, verdieping van hun leven nastreven, aan hun gezondheid willen werken of zomaar vakantie willen houden (het huis ligt in een ideaal wandel- en fietsgebied).
Het is de bedoeling dat er in de toekomst op zo’n manier gewerkt gaat worden, dat de eenheid tussen lichaam, geest en omgeving wordt gestimuleerd. Onder andere zou het dan mogelijk zijn om persoonlijke begeleiding te ontvangen of te werken in groepen. Aangeboden worden kunstzinnige activiteiten, beeldende kunsten (tekenen, schilderen, mandala’s maken, beeldhouwen in speksteen, boetseren), muziek en muziekimprovisaties, alsook activiteiten die gericht zijn op het hervinden van de balans, of om herstel van ziekte te bevorderen door middel van kunsttherapie, yoga, massages, Tai Chi, Chi Qong en Chi Neng Qigong, Felderkrais, wandeltherapie en tuinwerk. Rosa Alba is ook ideaal als retraiteoord of vakantieadres.
Het centrum heeft een aantal gastdocenten die in de toekomst weekcursussen zullen gaan aanbieden. Ook is het mogelijk om na de verbouwing de ruimtes af te huren voor het geven van een eigen cursusprogramma. Verder is er de mogelijkheid om je voor kortere of langere tijd te verdiepen in het ecotuinieren, je Franse taal eens op te frissen, eindelijk eens dat boek te schrijven dat je al zo lang in gedachten had of alle rust en ruimte te hebben voor zelfstudie, al dan niet begeleid, en eventueel aangevuld met verschillende onderdelen uit het cursusprogramma.
Voorlopig wordt er overnacht in twee- à driepersoonkamers, in tenten of caravans. In stillere tijden kan men ook een kamer voor één persoon boeken.

Daar waar mensen werkelijk samen willen werken met de wil om zich gezamenlijk in te zetten voor een ideaal, kunnen zij zichzelf overstijgen en elkaar op een hoger niveau vinden.
Daar gaat een genezende werking vanuit voor de hele wereld. Daarom voelen wij ons dan ook erg thuis in Frankrijk, het land dat als nationale leus Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap voert.

Werkgroepleiders:

 • José van de Wouw: cursussen massage, Reiki I, II en III, klankschaalconcerten, -healingen en -massages, massage-wandelvakanties, wandelcoaching, cranio-sacraaltherapie, cursus Franse taal. Individuele behandelingen zijn ook mogelijk.
  Kijk ook op haar website: www.balans-massage.nl
 • Gebke Krikken: cursus voetreflexzonemassage, shiatsumassages, creatieve cursussen, onder meer vilten, beeldhouwen in speksteen, schilderen van naieve kunst (Aboriginals).
  Kijk ook op haar website: www.dezilverberkmassages.nl
 • Minke Krikken: creatieve cursussen, samen met bovengenoemde Gebke
 • Ingrid Barendsen: ikonen schilderen met traditionele technieken (onder andere ei-tempera), autobiografisch schrijven
  Zie ook haar websites: www.levensboeken.nl en www.reminisceren.nl
 • Wil Boonstra: cursussen muziek en muziekimprovisatie, percussie, volksmuziek voor beginners, diatonische (trek)harmonica, concerten (fluit, bandoneon, accordeon)
 • Marie-José van de Kimmenade: cursussen en workshops, psycho-hypnotherapie en spirituele groei, EFT, EMDR, Munay-Ki en Inca-sjamanisme
  Kijk ook op haar website: www.centrumdeboogschutter.nl
 • Joan Lichtenbelt: schilderen, alle technieken, beeldhouwen, boetseren
  Kijk ook op haar website: http://lichtenbelt-art.nl
 • Hanneke Bakker: ecotuinieren
 • Prema Rotermundt: cursussen Chi Qong en Chi Neng Qigong, tekenen en schilderen, schildertherapie

Informatie en aanmelden bij Wouter van Meekeren, wout1955@hotmail.com, 06-39104841.
Er is een bankrekening geopend, waarop uw bijdrage ter financiële ondersteuning van dit project meer dan welkom is. Het rekeningnummer is ING 4750802.

Helaas heeft Prema zich wegens diverse redenen teruggetrokken uit het project.

Dit project is aangesloten bij Vrienden op de fiets en de Kleinschalige Ecologische Samenleving.

Download hier de folder van het project Maison Rosa Alba (pdf, 744 kB).